• en
  • fi
  • ru

acebook

© 2018 Kõik õigused kaitstud
Kotka Tervisemaja

Oleme vaderiks kaljukotkale!

20.12.2017

Kotka Tervisemaja on sõlminud koostöölepingu Tallinna Loomaaiaga ja asunud kaljukotkale vaderiks!

Kaljukotkas on üks Euroopa suurimaid ja suursugusemaid linde, kelle kujutis ehib paljude riikide vappe ja lippe. Tegemist on pruunikirju sulestikuga linnuga, kelle pealage ehib kuldne “kiiver”, seetõttu on linnu nimetus inglise keeles Golden Eagle. Kaljukotka tiivaulatus on ligikaudu 2 meetrit ning ta on võimeline lendama kiirusel 150 km tunnis.

Eestis on kaljukotkas suhteliselt haruldane, seetõttu on ta siin looduskaitse alune lind. Kokku pesitseb siin 40-50 paari kaljukotkaid, rohkem on neid lootust märgata Lääne-Eestis. Kaljukotkaste eelistatuim elupaik on ulatuslik raba, kuivõrd need linnud on suured inimpelgurid. Kuna Eestis kaljusid eriti ei ole, valivad kaljukotkad oma pesapaigaks tüüpiliselt männipuu – mida kõrgem ja tugevam, seda sobivam. Oma territooriumil võib kotkapaaril olla mitu pesa, mida kasutatakse vaheldumisi eri aastatel. Pesa kohendamise aeg algab veebruaris, pesitsusaeg on märtsist juulini. Pesas on tüüpiliselt 2 valgetähnilist muna.